Formaat schilderij kiezen

De Onmisbare Gids voor het Vinden van de Juiste Maat Schilderij voor Jouw Ruimte

Het kiezen van de juiste maat schilderij voor je ruimte kan een uitdaging zijn. Een te klein schilderij kan onopgemerkt blijven, terwijl een te groot schilderij de ruimte kan overweldigen. In dit artikel ontdek je hoe je de perfecte maat schilderij kiest die je interieur naar een hoger niveau tilt. We delen waardevolle tips en richtlijnen waarmee je zekerheid en vertrouwen krijgt bij het kiezen van een schilderij dat zowel esthetisch als functioneel is.

“Welk formaat schilderij moet ik kiezen voor mijn muur?”

In dit blog artikel informeren we dan over hoe je kan beslissen welke formaat schilderij geschikt is voor je kamer. Hiermee proberen wij de keuze in het aanbod schilderijen eenvoudiger te maken.

Onderstaand tref je 5 tips aan waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het juiste maat schilderij dat je wilt kopen:

  1. De kamer – Bij het kiezen van een schilderij is de algemene regel: Hoe groter het formaat van het schilderij, hoe beter! De meest gemaakte fout is om schilderij te kiezen welke te klein is voor de kamer. Wat je wilt voorkomen na het aanschaffen van je kunst is dat na het ophangen nog steeds het idee hebt dat de ruimte kaal aanvoelt. Bekijk dan ook eerst hoeveel meubels je in de ruimte hebt staan en hoe groot het oppervlak is waar je het schilderij wilt ophangen. Wanneer je kiest voor een modern schilderij, je ruimte flink wilt doen opleven en mogelijk een statement wilt maken in je interieur is een groot formaat ook zeer belangrijk!
  2. De muur – De muur is een belangrijk onderdeel voor het selecteren van de juiste maat. Je hebt de oppervlakte opgemeten, maar hoe ga je nu verder? Bedenk goed welke vorm schilderij er past op je uitgekozen muur. In bepaalde gevallen zal een horizontaal schilderij beter uitkomen dan een vierkant georiënteerd schilderij. Kijk hierbij ook goed naar de vorm van je meubels in combinatie met je muur. Een horizontaal schilderij komt bij een hoge smalle muur beter tot zijn recht dan een vierkant schilderij. Ga dus op zoek naar vergelijkbare vormen. Meet de totale afmeting van je kale muur, minimaal de helft tot twee derde kan je gebruiken als afmeting voor je schilderij. Dit hoeft niet precies zo te zijn, maar als je twijfelt, val dan terug op deze standaard regel.
  3. Hoe hoog moet het schilderij? – Wat in de praktijk vaak blijkt is dat kunst aan de muur veel te hoog wordt opgehangen. Een vuistregel welke hierbij goed toe te passen is om het middelpint van het schilderij op ooghoogte moet komen. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld persoon van 180 cm tot 185 cm. Ben je kleiner? Zoek dan een ondergrond waar je op kan staan om het middelpunt te bepalen.
  4. Een groot schilderij op maat laten maken? – GaveSchilderijen.nl verkoopt de laatste tijd veel grote schilderijen. Denk hierbij aan afmetingen van 100×200 cm of bijvoorbeeld 150×150 cm. Toch kan het zijn dat je na het lezen van dit artikel geen geschikt schilderij kan vinden. Dit kan aan kleur, oriëntatie of formaat liggen. Of dat je na het bepalen van het formaat niet de juiste stijl of uitvoering kan vinden? Laat dan een schilderij op maat maken! Een schilderij op maat laten maken kan helemaal zoals jij dat wilt, hierbij bepaal je zelf de kleur, het onderwerp en het uiterlijk. Hierdoor creëer je helemaal je eigen stukje kunst, wat je niet elders vind. Wil je weten hoe je een foto of een bestaand schilderij kunt laten naschilderen? Lees er alles over op onze pagina schilderij laten maken 
  5. Twijfel je nog steeds over het formaat? – Stuur enkele foto’s van de muur inclusief het formaat. Samen kunnen we dan bepalen welke afmeting geschikt is om op te hangen. Soms ontvangen we foto’s van geleverde schilderijen, waarbij niet goed is nagedacht over het formaat. Wij denken graag met u mee om uiteindelijk tot een goed advies te kunnen komen. Foto’s kunt u gemakkelijk aanleveren via email of WhatsApp waarbij wij zo spoedig mogelijk een reactie ontvangt. Ook kunt u het contactformulier op onze website invullen.

Het kiezen van het perfecte schilderij voor je ruimte is een belangrijke beslissing die de algehele sfeer van de kamer kan beïnvloeden. Om de impact van de juiste maat te begrijpen, is het essentieel om rekening te houden met de ruimte, schaal, balans, proportie, stijl, thema en persoonlijke voorkeur.

Voordat je op zoek gaat naar een schilderij, moet je de ruimte en schaal van de muur begrijpen waar je het wilt ophangen. Het is belangrijk om de balans en proportie van het schilderij te overwegen, zodat het in de ruimte ook écht iets toevoegt. De stijl en het thema van je interieur spelen uiteraard ook een rol bij het kiezen van de juiste maat schilderij.

Uiteindelijk is het essentieel om je eigen persoonlijke voorkeur in overweging te nemen bij het kiezen van een schilderij. Het moet jouw smaak weerspiegelen en een emotionele connectie met je hebben. Kies een schilderij waar je keer op keer van zult genieten en dat een statement maakt in jouw ruimte.

Conclusie

Het vinden van de juiste maat schilderij kan een uitdagende taak lijken, maar met een goed begrip van de impact, ruimte en schaal, balans en proportie, stijl en thema, en je eigen persoonlijke voorkeur, kun je een weloverwogen keuze maken. Door de juiste maat schilderij te kiezen, geef je je interieur een vleugje persoonlijkheid en creëer je een harmonieuze en aantrekkelijke ruimte. 

Onthoud dat het kiezen van een schilderij een kwestie is van persoonlijke smaak en dat er geen harde en snelle regels zijn. Experimenteer en wees creatief terwijl je op zoek gaat naar het perfecte schilderij dat jou en je ruimte weerspiegelt.

Kunst, vooral originele schilderijen welke u kunt terug vinden in onze webshop is een investering die heel lang meegaat, een schilderij in een ruimte kan dit maken of breken. Een goede voorbereiding voordat je een schilderij besteld is dan ook erg belangrijk.