schilderij-ophangen-draad

Tips om een schilderij professioneel mooi op te hangen

Wanneer je een schilderij gaat ophangen kan je er het beste eerst goed over nadenken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Hiermee voorkom je onnodige gaten in je muur en of een scheef schilderij. In dit blog artikel geven we je tips om een schilderij mooi en professioneel op te hangen.

Hoe vind ik de juiste plaats voor het ophangen van een schilderij?

Wellicht heb je al een idee waar deze ongeveer komt te hangen? Om nu verder aan de slag te gaan is het advies er een tweede persoon bij te vragen. Een persoon houd het schilderij tegen de muur, de andere persoon kijkt vervolgens op gepaste afstand of het schilderij op ooghoogte hangt. Dit wil zeggen het hart van het schilderij overeenkomt met je ogen. Tip: Ben je nog niet in bezit van het schilderij en wil je alvast de juiste plaats bepalen? Pak dan een stuk karton of papier en knip dit uit in hetzelfde formaat als het schilderij. Als de ene persoon het karton tegen de muur aanhoud, krijgt de ander een idee van de grootte en positie van het schilderij.Het is verstandig een waterpas en potlood in de buurt te houden om te controleren of het schilderij waterpas hangt. Met het potlood stip je aan waar de gaten geboord moeten worden. Moet je boren in een stenen muur? Gebruik dan een schroef of schroefhaak in combinatie met een plug. Bij een holle muur kan je gebruik maken van een schroef of schroefhaak in combinatie met een hollewandplug. Bij schilderij afmetingen vanaf 150 cm adviseren wij meerdere schroeven en pluggen te gebruiken.

De belangrijkste tips nog even op een rij:

  1. De meest voorkomende fout is dat het schilderij veel te hoog hangt. Het is dan ook aan te raden het schilderij niet te hoog te hangen. Het middelpunt van het schilderij moet overeenkomen met de ooghoogte.
  2. Denk van te voren goed na welke producten en gereedschappen je benodigd hebt. Boor dan ook niet zomaar een gat in de muur maar bereken, kijk, stem af, beslis en teken af. Ga hierna pas boren.
  3. Vraag altijd een tweede persoon om te helpen. U kunt niet zowel het schilderij te tegen de muur hangen, als op afstand kijken hoe het schilderij staat in de ruimte.

Schilderij ophangsysteem aan een draad?

De schilderijen welke GaveSchilderijen levert zijn in vrijwel alle gevallen voorzien van een draad aan de achterzijde. Wat is hete voordeel van een schilderij aan een draad?
  1. Het gewicht van het schilderij wordt verdeeld;
  2. Je kan het schilderij, indien nodig, makkelijk van de muur afhalen;
  3. Zelf kiezen waar het schilderij aan opgehangen wordt, denk hierbij aan een spijker, schroef, ophangsysteem of een plakstip (of plakspijker).
Kan ik ook een schilderij ophangen zonder te boren?
Ja, dat kan zeker! Wanneer je echt niet wil boren in een muur of wand zijn er andere mogelijkheden. Zo bestaan er sinds enkele jaren ook plakstips of plakspijkers. Deze producten kan je bij een vlakke ondergrond direct op de muur plakken. Een plakstrip of plakspijker adviseren wij echter niet. Door temperatuur wisselingen in de ruimte kan de sterkte van lijm na enige tijd afnemen.
Alternatief om een schilderij op te hangen zonder je muur te beschadigen?
Denk dan eens na over een ophangrail. Deze rail, vaak over de gehele breedte van je muur, kan je makkelijk ophangen. Het voordeel van dit systeem is dat je niet overal gaten krijgt. Je monteert de rails helemaal bovenaan je muur. Aan deze permanente rails hang je vervolgend doorzichtig draad en haken waarbij je de schilderijen gemakkelijk kan ophangen. Ook kan je gemakkelijk een schilderij verplaatsen of achteraf schilderijen toevoegen. Ben je op zoek naar een betaalbaar en goede ophangrails? Bekijk dan de site van Ikea eens. Wanner je zoekt op het zoekwoord ‘Haghed’ vindt je de opghangrails met goede reviews en een betaalbare prijs.
Wilt u schilderijen bekijken?
Abstracte schilderijen Skyline schilderijen Steden schilderijen Bloemen schilderijen Dikke dames schilderijen  Pop art schilderijen